Ekoturizm Nedir?

Dünyanın diğer yerlerinde olduğu gibi ülkemizde de turizm olgusu giderek genişliyor. Kapsam sürekli olarak ilerliyor. Üstelik insanların bilinç düzeyi de her alanda olduğu gibi turizm olgusunda da yükseliyor. İşte son yıllarda özellikle Ekoturizm olgusu ülkemizde de çok daha ön plana çıkıyor. Bu yazıda da bu konuda temel bilgiler verilebilir. Ekoturizm en basit ifade ediş biçimi ile doğa turizmi olarak adlandırılacak ama kendi içinde farklılıkları olan turizm biçimidir.

Ekoturizm aynı zamanda değişen dünya düzeni için bir yaşam biçimidir. Alternatif turizm içinde doğa turistleri için en önemli etkinliklerin başında gelir. Eko sözcüğü  doğrudan ekoloji ile çevre ile bağlantılı tanımlamadır. Yani doğa dostu, çevreye zarar vermeden, çevreyle bütünleşik yapılan turizm biçimidir.

Ekoturizm Türleri Nelerdir?

Ekoturizm olgusu kimi zaman insanlara uzak gibi görünse de pek çok insan bilmeden aslında ekoturizminin parçası olmaktadır. Üstelik alternatif turizm yaklaşımı içinde ekoturizm giderek çok daha önemli bir yere oturmaktadır. Aşağıda doğa turizmi içinde özel yeri olan bu turizm biçimi hakkında kapsam çok geniş olduğu için ana hatlarıyla bilgiler verilecektir. Dilerseniz şimdi ekoturizm türleri hakkında bilgi vermeye başlayalım.

Yayla Turizmi

Ekoturizm denilince akla ilk gelen olguların başında yayla turizmi gelir. Ülkemizde Karadeniz bölgesinde ve Toros Dağlarının eteklerinde yapılan bir tür doğa turizmi biçimidir. Yaylada yapılan günübirlik faaliyetler ve yaylalarda yapılan konaklamalı gezilere bu isim verilmektedir. Ayder Yaylası bu alanda ilk akla gelen alanlar arasındadır. Son yıllarda birçok yaylada yayla şenlikleri tematik bazlı düzenlenmektedir.

Dağcılık ve Dağ Sporları

Ekoturizm türleri içinde dağcılık dağ turizmi başlı başına özel yer teşkil eder. Gerek ülkemizde gerek dünyada dağlara tırmanmak hem spor hem de doğa turizmi parametresidir. Everest, Hasandağı, Kaçkarlar, Aladağlar ve Toroslar dağcılık denilince ilk akla gelen yerlerdir. Dünyanın her yerinden bu dağlara gelenler aynı zamanda ekoturizm için de katkı sunmuş olurlar.

Dağ-Doğa Yürüyüşü (Trekking):

Ekoturizm türleri içinde dağcılık, dağ sporuyla benzerlikler gösteren ama daha az risk içeren, daha kısa süreli trekkingdir. Trekking kısa süreli belli rota dahilinde yapılan doğa yürüyüşüdür. Ülkemizde Kocaeli Maşukiye, Aksaray Ihlara Vadisi,  Fethiye Saklıkent gibi yerlerde profesyoneller eşliğinde yapılan farklı zorluk dereceleri olan doğa yürüyüşleri vardır. Genelde yakın çevrelerden bu etkinlikler düzenlenmektedir.

Akarsu Turizmi:

Gelelim diğer  ekoturizm olgusu olan akarsu turizmine. Ülkemizde çok sayıda akarsu vardır. İşte bu akarsuların civarında yapılan etkinliklere de akarsu turizmi adı verilir. Öne çıkanları arasında Kızılırmak, Melendiz Çayı, Çoruh, Porsuk çayı,  Köprü çayları ilk anda söylenebilecek olanlardır. Buralarda aynı zamanda rafting gibi etkinlikler, yarışmalar da dönem dönem yapılmaktadır. Bu da bu sporu yapmayanları bile bölgeye izleme amaçlı olarak çeker.

Bisiklet Turları

Bisiklet turları ekoturizm içinde giderek daha çok yer teşkil eder durumdadır. Ülkemizde birçok yerde farklı rotalarda bisiklet turları yapılmaktadır. Bu etkinlikler genelde son yıllarda gruplar halinde gerçekleştirilmektedir. Araçlarla bisiklet turu yapılacak yerlere gidilerek gerçekleştirilen etkinliklerdir. Nadiren de olsa kent içinde de yapılabilen türleri vardır.

Atlı Doğa Yürüyüşü

Doğa turizmi içinde belki de doğayla en bütünleşik etkinlikler arasında atlı doğa yürüyüşleri gelir. İnsanlar at üzerinde kavramın kendisinden de net biçimde anlaşılacağı üzere at üzerinde yürüyüş yaparlar. Kapadokya, Muğla, Kastamonu, Antalya bu alanda öne çıkan yerleşim yerleridir.

Antik Kentler ve Tarihi Çekim Merkezleri

Ülkemizin birçok yerinde doğa turizmi kapsamında ele alınabilecek antik kentler vardır. Assos, Dora Antik Kenti, Efes, Knidos, Meya, Bergama, Teos, Libidos antik kentleri ilk anda söylenecek antik kentlerdir. Nitekim bizim ülkemizde de hem yerli hem yabancı turistler aynı zamanda ekoturizm kapsamında bu yerlere gelir. Hem antik kentler gezilir, hem de buralarda konaklama yapılır. Antik kentlere gelenler hem otellerde, hem de çadırlarda kalabilmektedir.

Mağara Turizmi

Ekoturizm türleri içinde mağara turizminin başlı başına özel yeri vardır. Çünkü diğerlerine göre daha az tercih edilen doğa turizmi türüdür. Damlataş, Cennet Cehennem bu alanda öne çıkan ve turistlerin gözdesi mağaralardır. İnsanlar bu mağaralara giderek ekoturizm olgusunun parçası olurlar.

Botanik Bitki İnceleme Turizmi

Doğa turizmi olgusu içinde özellikle ülkemiz açısından botanik bitki inceleme başlı başına yer teşkil eder. Ülkemiz botanik açıdan son derece zengindir. Ülkemizde 9 bin civarında endemik bitki türü vardır. Avrupa’da ise totalde bu kadar ürün yoktur. O yüzden dünyada bu alanda araştırma yapan birçok bilim insanı botanik bitki inceleme çalışmaları yapmak için ülkemize gelmektedir. Ekoturizm içinde botanik bitki inceleme alanında uzmanlar tarafından gerçekleştirilen turizm biçimidir.

Av Turizmi

Ekoturizm sistemi içinde bir diğer kavram da av turizmidir. Av turizmi ülkemizde yasal mevzuatlardan dolayı aşırı derecede yapılamasa da dünyada çok önemli turizm biçimidir. İlerleyen zamanda av turizmi alanında gelişmeler yaşanması beklenmektedir. Bu noktada yapılacak düzenlemeler her şeyi ileri boyutlara taşıyacaktır. Ülkemizde bu alanda son derece ciddi potansiyel vardır.

Sağlık Turizmi

Ekoturizm bünyesinde özellikle ülkemiz açısından ele alındığında sağlık turizmi başlı başına yer teşkil eder. Yaşadığı sağlık sorunu sebebi ile başka kente giden herkes ekoturizmin doğal parçasıdır. Burada işin içine hem şifalı suları, termal kaplıcalar, hem de özel sağlık kurumları girer. Günümüzde başlı başına endüstri haline dönüşmüş durumdadır. Ülkemiz sağlık turizminden ciddi kazançlar elde etmektedir.

ekoturizm nedir

ekoturizm nedir

Ekoturizm Özelikleri Nelerdir?

Ekoturizm özellikleri için ise söylenebilecek başlıca şeyler şunlardır:

  • Bölgenin dokusuna hiçbir biçimde zarar vermeden turizm faaliyetleri yapılır
  • Ekoturizm doğa dostudur
  • Atıklar ortaya çıkmaz
  • En bilinçli yapılan turizm biçimleri arasındadır.
  • Doğa turizmi içinde bölge halkının korunması ve daha iyiye gitmesi esastır
  • Yerel bazlı butik tarzında yaklaşım söz konusudur.
  • Yapılan faaliyetler ilgili bölgede refah düzeyini artırır. Yaşam kalitesini yükseltir.

Ekoturizm Neleri Kapsar?

Ekoturizm kapsamı içinde doğaya zarar vermeden yapılabilecek olan tüm etkinlikler vardır. Doğa turistleri balıkçılık, avcılık, doğa yürüyüşleri, dağ turizmi, yaylacılık, akarsu turizmi gibi son derece geniş alanda ekoturizm sisteminin parçası olurlar. Doğa turizmi içinde yer alan birçok kapsam bu bağlamda da ele alınabilir türdendir. Örneğin kuş gözlemciliği buna verilebilecek olan bir örnektir.

Ekoturizm’in Avantajları Nelerdir?

Ekoturizm çevreye, doğaya, hiçbir canlıya zarar vermeden yapılır. Bu en büyük avantajları arasındadır. Tamamen sürdürülebilir doğa turizmi biçimidir. Her mevsimde, her yaşta yapılabilmesini ekoturizminin bir diğer avantajıdır. Ekoturizm yapılan bölgeye maddi anlamda ciddi getirileri olur. Bunun yanı sıra karşılıklı olan iletişimin gerek turistlere, gerek bölge halkına kişisel gelişim anlamında katkıları vardır. Tüm bunlardan daha önemlisi sürdürülebilir turizmin  parçasıdır. Dahası gerek Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından, gerek Avrupa Birliği tarafından maddi anlamda ciddi verilen teşvikler vardır. Bu da küçük ölçekli işletmelerin önünü açar. Doğru biçimde devam ettirildiği ve bütünleşik yaklaşıldığı zaman yerelden uluslararası ölçekli markalar yaratmak mümkündür. Bunun dünyada en önemli en bilinen örneği dünyaca ünlü Fransız kozmetik devi L’oreal firması tarafından satışa sunulan La Roche Posay markasıdır. Marka aynı isimli köyle ünlüdür. Köyün şifalı kaplıca suları vardır. Benzer durum ülkemizde Kızılcahamam ve Beypazarı için de geçerlidir.

Ekoturizm İlkeleri Nelerdir?

Ekoturizm başlıca ilkeleri şunlardır:

  • Çevre bilinci oluşturmak
  • Ekoturizm kavramını yaygın ve bilinir hale getirmek
  • Çevreye hiçbir biçimde zarar vermemek
  • Yerli halkla beraber hareket etmek
  • Doğa turizmi yapılan yerde olan insanları ticaret yapmaya teşvik etmek
  • Doğa turistleri açısından ilgi çekici geziler düzenlemek
  • Tüm etkinliklerin doğayla uyumlu olmasını sağlamak başlıca olan ekoturizminin ilkeler arasındadır.

Ekoturizm’in Amacı Nedir?

Ekoturizm kendi içinde diğer turizm biçimlerinde olduğu gibi amaçları vardır. Bunların başlıcaları şunladır:

  • Ekoturizm sürdürülebilir turizmin parçası olmak durumundadır
  • Doğa turizmi içinde kapsayıcılığı olan yönü bulunmalıdır
  • Çevreyi mutlaka korumak gerekir.
  • Ekolojik dengenin bozulmasını önlemek
  • Doğa turistleri için değişik etkinlikler yapabilmek
  • Bölgenin kalkınmasına katkı sunmak
  • Sıradışı ve benzersiz olmak

Ekoturizm Alanı Ne Demek?

Ekoturizm alanı en basit ifade ediş biçimiyle doğa turistleri olarak bölgeye gelen kişilerin doğa turizmi sisteminin parçası olarak çevreye zarar vermeden turizm faaliyetleri yapacakları alanlardır. Ekoturizm sonuç olarak her yerde yapılabilecek turizm faaliyeti değildir.

Ekoturist Profili Nedir?

Ekoturizm içinde bir de turist profili vardır. Doğa turistleri öncelikli olarak ekoturizm alanında bilinçli olan kişilerdir. Kimi zaman çevre aktivisti ve kendisini ekolojist olarak tabir eden kişilerdir. doğa turizmi hakkında her türlü bilgileri vardır. Alternatif turizmi seven her yaştan insanlardır.

Ekoturizm Rehberliği Nedir?

Ekoturizm rehberliği kavramı doğrudan ekoturizm kavramıyla insanların yaşamına giren olgudur. Gerek doğa turistleri için, gerek o bölgede yaşayan bireyler için ekoturizmin, eko sistemin ne olduğunu anlatan ve o konuda bilinçlendirme yapan kişilerdir. Belli uzmanlık alanları vardır. Ekoturizm alanında yaşanan gelişmeleri takip eder ve ona uygun olarak hareket ederler. Ekoturizm rehberliği başlı başına özel doğa turizmi içinde uzmanlık alandır. Bu kişiler bölgeye gelen kişiler rehberlik hizmeti verirler.

Ekoturizm Uzmanlığı Nedir?

Ekoturizm uzmanlığı içinde ekoturizm rehberliğini de kapsayan alandır. Bir tür ekoturizm danışmanlığı olarak da adlandırılması mümkündür. Doğa turizmi ile ilgili tüm bilgileri olan, eğitim almış, deneyimli uzman kişilerdir. İsterlerde doğa turistleri kendilerinden bölgeye gelmeden bilgi alabilirler.

Doğa Temelli Turizm Nedir?

Doğa temelli turizm ekoturizm sistemi ilkeleri ve amaçları doğrultusunda hareketi benimseyen anlayıştır. Hizmet veren turizm işletmeleri ekoturizm sisteminin parçası olmayı kabul eder. Hedef kitleleri içinde doğa turistleri vardır. Ayrıca doğa turizmi noktasında daha fazla bilgiye sahip biçimde hizmet verirler.

Doğa Turizminin Günümüzdeki Önemi Nedir?

Ekoturizm günümüzde giderek çok daha önemli hale gelmiştir. İklim değişikliği sebebiyle günümüzde hem doğa turizmi hem de ekoturizm doğada dengeler değişirken daha önemli bir hale gelmiştir. Bugün doğaya daha çok zarar vermeden bilinçli biçimde ortaya atıklar atılmadan turizm yapılmasının yolu ekoturizm türlerinden geçer. Tüketim noktasında daha az harcama yapılması ve doğa turistleri olan kişilerin yaklaşımları önemini daha da çok ortaya çıkarır durumdadır. Doğa turizmi aynı zamanda daha yeşil, daha yaşanılır bir dünya demektir.

Doğa Temelli Turizm Türleri Nelerdir?

Ekoturizm içinde olduğu gibi doğa turizmi içinde de benzer sportif faaliyetler vardır. Kuş gözlemciliği, avcılık, botanik bitki inceleme, rafting doğa turistleri tarafından en çok tercih edilen doğa turizmi türleridir.

Doğa Turistlerinin Sınıflandırılması Nasıl Yapılır?

Ekoturizm içinde doğa turizmi sınıflandırması şöyle yapılır: Doğa turistleri yaş, eğitim, bölge gelir durumu gibi her tür demografik bilgi doğa turizmi içinde sınıflandırmayı beraberinde getirir. Ekoturizm sınıflandırmalarında da benzer durum söz konusudur.

Doğa Turizm Ve Ekoturizm Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ekoturizm ile doğa turizmi arasında son derece net fark vardır. O da tahmin edilebileceği gibi şöyledir: Ekoturizm yapan kişiler tamamen çevreye duyarlılık gösterir. Doğa dostu ürünler kullanılır. Çevreyi kirletmez. Atıklarını yere atmaz vb. Doğa turizmi içinde ise böyle düşünce tarzı yoktur. Genel olarak doğa turistleri doğa turizmini yaparken buna dikkat etme mecburiyeti hissetmez.

Türkiye’de En Önemli Doğa Turizm Alanları Nelerdir?

Ekoturizm denilince ülkemizde ilk akla gelen yerler şunlardır:

  • Denizli Pamukkale Ekoturizm için en güzel örnekler arasında yer alır.
  • Doğa turizmi denilince Fethiye Kelebekler Vadisi ve Saklıkent
  • Yine doğa turistleri için vazgeçilmezleri arasında olan Ayder Yaylaları
  • Kapadokya Peri bacaları
  • Doğa turizmi içinde Nemrut Dağı
  • Kocaeli Maşukiye
  • Erzurum Tortum Şelalesi
  • Kayseri Sultan Sazlığı
  • Şile Ağva
  • Yedigöller Abant Gölcük ilk anda söylenebilecek olan doğa turizmi alanlarıdır.

Ekoturizm Ve Doğa Turizmi Hakkında Merak Edilenler

Ekoturizm alanında merak edilen başka olgular da vardır. Bunlar içinde aktif olarak doğa turizmi yapanlara etkin doğa turistleri denilir. Ayrıca bir de adanmış doğa turistleri vardır ki o da bir yaşam biçimi olarak doğaya kendisini adamış kişilerdir. Yine alternatif turizm de merak edilen olgudur. Alternatif turizm de klasik turizm anlayışı dışında yapılan ekoturizm gibi turizm türleridir. Sonuç olarak bu yazıda hem  Ekoturizm ile ilgili bilgili verilmiştir. Hem de doğa turizmi ile arasında olan farklara anlaşılır biçimde değinilmiştir. Bir diğer yazımızı okumak için linke tıklayınız: https://lossperahotel.com/online-turizm-nedir/