Alternatif Turizm Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Değişen dünya düzeni içinde insanların karşısına yeni yeni olgular çıkıyor. Son yıllarda hemen her alanda olduğu gibi turizm alanında da ciddi değişimler değişmeyen tek şey değişim şiarı ile ortaya çıkıyor. Nitekim bu yazıda ana hatları ile ele alınacak olan alternatif turizm de bunlardan bir tanesidir. Dünyanın her yerinde turizm olgusu yıllarca aynı biçimde yaşanmıştır. Lakin geçen zaman içinde iklim değişikliği, tatil anlayışının değişmesi, kaynakların azalması gibi faktörler ile ortaya çıkar. Dahası kitle turizmi yapmak istemeyen, sürü psikolojisi ile hareket etmek istemeyenler için alternatif turizm idealdir. Tek tümceyle ifade etmek gerekir ise diğer turizm anlayışlarının dışında olan turizm biçimidir. Kendi içinde türleri vardır. Gerek ülkemizde gerek ise dünyanın değişik yerlerinde giderek daha çok talep görmektedir.

Artık günümüzde bilim insanları ideal turizm biçimi olarak ifade ediyorlar. Yediden yetmişe, herkes her yerde bu tür turizm anlayışına yöneliyor. Alternatif turizm türleri sürdürülebilir turizm sisteminin de parçası haline geliyor. Günümüzde sürdürülebilirlik olgusu ise düne nazaran kaynaklar tükenir iken çok daha önemli hale geliyor. Bu turizm biçimi de aşağıda verilen detaylarından da görüleceği gibi sosyal sorumluluğu da olan olgudur Kısaca yeni dünya düzeninin temel parçalarından bir tanesidir.

Her şey sonuçta arz talep meselesi ile doğrudan alakalı durumdur. Belki günün birinde alternatif turizmin yerini şu an hayal bile edilemeyen olgular alacaktır. Bunu şimdiden öngörmek ise zordur. Kendisine has özellikleri vardır. Yine yeni dünya düzeninde alternatif  olan turizm anlayışından uzak kalmak imkansızdır. Tüketicilerin alışkanlıklarının değişmesi de çıkış noktasında olan nedenlerden bir tanesidir. Heyecanlı tatil arayışı da ortaya çıkmasına sebebiyet veren bir durumdur.

Alternatif Turizm Özellikleri Nelerdir?

Alternatif turizm özellikleri için söylenebilecek olan başlıca olgular şu şekildedir:

  • Alternatif turizmde gerek zaman gerek ise mekan açısından yayılma durumu söz konusudur.
  • Yavaş ama sürdürülebilirlik özelliği olan yaklaşımla gelişim gösteriyor.
  • Lokal bazlı küçük ölçekli butik işletmeler öne çıkar. Onlara öncelik verilir.
  • Yerel ve özgün mimari binalar bölgelerde turizm faaliyetleri yapılır
  • Toplumsal, fiziksel,çevresel ekonomik durumlar dikkate alınır.
  • Her yerde bölgenin özelliği öne çıkarılarak alternatif turizm yapılabilir
  • Bölge halkı ile turistler arasında birebir iletişimler yoğun biçimde gerçekleşir
  • Bölgesel unutulmaya yüz tutmuş ürünler yeniden değer kazanarak ortaya çıkar
  • Yerel bazlı tur operatörleri tarafından bölgeye özel turlar düzenlenir.
  • Her bölgeye ciddi kazançlar getirir
  • Diğer turizm türlerinden daha bağımsızdır.
  • Çok sayıda alternatif turizm çeşidi vardır. Hepsi farklı beklentilere hitap eder.
alternatif turizm

alternatif turizm

Alternatif Turizm Türleri Nelerdir?

Alternatif turizm türleri şunlardır.

  • Kültür temelli olanlar
  • Sağlık turizmi
  • Toplum temelli turizm
  • Gönüllü turizmi
  • İnanç turizmi
  • Spor turizmi
  • Etkinlik turizmi
  • Gastronomi turizmi
  • Kumar turizmi
  • Yavaş turizm
  • Kent turizmi
  • Doğa temelli turizm alternatif turizm biçimi olarak ortaya çıkan türlerdir. Bunlar da kendi içinde alt dallara ayrılır.

Sağlık Turizmi ve Termal Turizm

Adım adım giderek alternatif turizm içinde akla gelen ilk alanların başında sağlık turizmi gelir. Sağlık turizmi denilince de eskiden ilk akla gelen olgu termal turizmdir. Yani kaplıcaların olduğu kentlere giderek aile boyu yapılan turizmdir. Afyon, Eskişehir, Denizli, Yalova, Aksaray, Nevşehir bu alanda öne çıkan ilk kentlerdir. Bunun yanı sıra son yıllarda alternatif turizm anlayışı içinde başka sağlık turizm olgusu ortaya çıkmıştır. O da yaşadığı kentin dışında başka kente-ülkeye giderek yaşadığı sağlık sorunun giderilmesi için yapılan faaliyetlerdir. Ülkemizde İstanbul’a bu alanda ciddi talep vardır.  Hastanelerin anlaşmalı otellerde kalarak kişiler tedavilerini yaptırırlar. Giderek sağlık turizmine daha fazla talep vardır.

2. Kış Sporları Turizmi

Alternatif turizm denilince akla ilk gelen olguların başında kış sporları gelir. Bursa Uludağ, Erzurum Palandöken, Kayseri Erciyes, Aksaray Hasandağı, Kocaeli Kartepe kış sporları denilince akla ilk gelen yerlerdir. Buralarda insanlar kayak yapabilir. Kızak ile kayabilir. Teleferiğe binebilir.  Kısaca kış ayları için ideal bir tatil biçimidir. Dahası hem konaklamalı, hem de günübirlik olarak yapılan bir alternatif turizm biçimidir. Spor turizmi kapsamı içinde yer alır. Türkiye’de dahası kış sporları müsabakaları da düzenlenmektedir. Böylece yapılan yarışmaları izlemek için de insanlar o bölgelere giderler. Son yıllarda giderek daha popüler bir hal almış durumdadır.

3.Yayla Turizmi

Alternatif turizm içinde belki özellikle ülkemizde son yıllarda en hızla gelişen turizm biçimidir. Karadeniz Bölgesinde Rize, Artvin, Macahel Vadisi gibi yerler insanlar doğa ile iç içe tatil sunar. Gözden uzak, huzurla, ahşap bungalov evlerde doğanın tüm seslerini dinleyerek huzurla tatil yapmak mümkündür. Benzer durum Toros dağlarında bulunan yaylalar için de geçerlidir. Eskiden Adana Mersin halkı bu bölgede yazın sıcaktan dolayı yaylara çıkardı. Şimdi ise artık bu kazanç halini almış durumdadır. İnsanlar evlerini kısa ya da uzun süreli kiraya vererek kazanç elde ediyorlar. Yayla turizmin en önemli avantajları arasında gastronomi kapsamına da giren yerel lezzetler bulunuyor.

4. Akarsu Turizmi

 Akarsu turizmi de alternatif turizm de diğerleri kadar hızlı ilerlemese de giderek daha önemli hale geliyor. Ülkemizde Sapanca Gölü, Abant Gölü, Gölcük, Van Gölü, Tuz Gölü, Yedi Göller bölgesine günübirlik ya da daha uzun süreli turlar düzenleniyor. Örneğin Tuz Gölünde yürümek, flamingoları izlemek, gün batımını izlemek amacıyla turlar vardır. Yedigöller doğa içinde olmak isteyenler için tam kaçıştır. Sapanca Gölü bölgede hafta sonu kaçamakları için doğru yerdir. Yine Şile Ağva bölgesi Göksu nehrinde, Avanos Kızılırmak nehri kenarında her mevsim turizm devam eder.  Butik tesislerde alternatif konaklama biçimleri vardır. Sıradanlıktan uzak tatil arayanlar amacıyla doğru tercihtir.

5.Botanik Turizmi

Alternatif turizm ile botanik turizm doğrudan alakalıdır. Her ne kadar alternatif turizmin diğer türleri kadar öne çıkmasa da çok ciddi kitlesi vardır. Botanik kavramı başlı başına özel uzmanlık alanıdır. Botanik bitki bilimidir. Biyologların, bitki bilimcilerin araştırmaları bu turizm türüne olan ilgili her geçen gün artırıyor. Dahası bitkilere ilgi duyanlar, kozmetik işi ile uğraşanlar da botanik turizmi yapan kişilerdir. Yaş ve mevsim sınırı olmadan yapılabilir. O yüzden botanik turizmi çok geniş kapsamdır. Her yaşta dünyanın her yerine her an yapılabilir. Hiç bitmeyen, bitmeyen alternatif turizm türüdür.

6. Dağcılık

Dağcılık alternatif turizm türleri içinde belki de en eskilerinden bir tanesidir. Dağcılık yapan sporcular tarafından dünyanın her yerinde yapılabilir. Başlı başına bir adrenalin içerir. Dağcılık denilince ilk akla gelen yer Everest Himalayalar olsa da ülkemizde de dağcılık yapılabilecek dağlar vardır. Aksaray Hasandağı, ülkemizin en büyük dağı Ağrı Dağı, Niğde Aladağlar, Rize Kaçkarlar, Antalya Beydağlar ve Mersin Bolkar Dağları dağcılık yapılacak dağlardır. Spor turizmi kapsamındadır. Lakin dağcılık eğitimi alanların yapması gerekir. Rastgele bilinçsizce yapılamaz.

alternatif turizm çeşitleri

alternatif turizm çeşitleri

7. Golf Turizmi

Alternatif turizm kapsamında golf turizmi de vardır. Golf turizm bilhassa ekonomik gücü yüksek olan kişilerin tercih ettiği tatil ve spor biçimidir. Ayrıca ülkemizde Antalya ve İstanbul kentlerinde belli dönemlerde golf turnuvaları düzenlenir. Kişiler bu yarışmaları giderek takip edebilir ya da bizzat golf oynayarak yarışmalara katılabilir. Her ikisi de alternatif turizmin biçimidir. Otellerin bünyesinde özel golf sahaları bulunur. Kişiler bu otellerde hem konaklar, hem de etkinliği takip eder.

8.Hava Sporları

Alternatif turizm deyip de hava sporları geçilebilir mi? Elbette böyle durum söz konusu değildir. Paraşütle atlama, yamaç paraşütü, yelken kanat, balonculuk, ultralight, aerobasi,bungee jumping gibi hava sporları vardır.Hem grup olarak, hem bireysel olarak yapılabilir. Fethiye hava sporları denilince ilk akla gelen yerlerden bir tanesidir. Lakin Fethiye dışında da bu sporun yapıldığı yerler vardır. Giderek daha çok gelişen ve talep gören turizm biçimidir. Heyecan arayanlar amacıyla inanılmaz deneyimdir.

9.İnanç Turizmi

Alternatif turizm inanç turizmini de barındırır. Konuyu daha iyi anlamak amacıyla örnek vermek gerekir ise şu örnekler verilebilir. Müslümanların Kabe Hac ziyareti tam anlamı ile bir inanç turizmidir. Mardin Bölgesinde Süryani kilisesi ziyaretleri inanç turizmidir. Konya Mevlana ziyaretleri inanç turizmidir. Ayasofya Cami için de benzer durum vardır. Kişilerin kendi inançlarını yerine getirmek için ülke dışı ya da için yapılan gezilerdir. Genelde dini açıdan kutsal sayılan dönemlerde yapılırlar. Efes Meryem Ana Kilisesi de inanç turizmin ülkemizde olan bir parçasıdır.

10.  Kongre Turizmi

Alternatif turizm tarzında artık çok sayıda kongre yapıldığı için böylesi alan ortaya çıkmıştır. Meslek kuruluşlarının yaptığı toplantılar, büyük firmaların yaptıkları bayi toplantıları bu kapsam içindedir. İstanbul, İzmir ve Antalya kongre turizminin ağırlıklı olarak öne çıktığı kentlerdir. Kalınan tesisler kapsamlı toplantılar yapmaya uygun yapıdadır. Çok sayıda kişinin aynı anda kalabileceği yerlerdir.

11.Su Altı Dalış

Su altı dalış Antalya Kaş bölgesinde yaz aylarının vazgeçilmezleri arasındadır. Elbette başka yerlerde de dünyanın her yerinde alternatif turizm içinde çok özel yere sahiptir. Ekstrem spor turizmidir. Eğitim almadan yapılamaz. Ayrıca sualtı dalış eğitimi almak amacıyla yapılan geziler de vardır. Burada da kapsam ikiye ayrılır. Giderek daha çok talep gören bir karşı turizm biçimidir.

12.Yat Turizmi

Alternatif turizm yazımızda son olarak da yat turizmine değinelim. Yat turizmi en basit ifade ediş biçimi yat ile kısa ya da uzun süreli yapılan tatillerdir. Mavi yolculuk bunlar içinde en bilinenleridir. Yedi günlük, onbeş günlük olanları vardır. Denizden vazgeçemeyen kişiler için idealdir. Akdeniz, Ege denizlerinde yaz aylarında ciddi talep vardır. Kısaca kapsam çok geniş olsa da alternatif turizm noktasında verilebilecek olan bilgiler bunlardır. Bir diğer yazımızı okumak için linke tıklayınız: https://lossperahotel.com/konaklama-tesisi-nedir/